sockan logoBushundens kennel
 
Smilla Humle Skrållan Sockan Daisy
Hem Våra hundar Kenneln Valpkullar Lite av varje Bildgallerier Länkar

SU(U)CH LPI LPII Bella Nova's Bobby Socks 1995-2008

Sockan kommer från Bella Nova's kennel i Ingatorp, Småland.

 

img_1463

 

img_2425_redigerad

 

 

Sockan var en underbar tik som älskade att arbeta. Hon var mjuk och följsam och hade en mycket bra mentalitet. Vi tränade och tävlade i lydnad och jakt.

Sockan fick tre kullar.

 

Den 30 september 2008 lämnade Sockan oss. Hon blev akut sjuk på natten och kunde inte resa sig.

 

Läs ett utdrag ur en artikel som Annelie skrev som skildrar Sockan på ett tollingjaktprov i Maristad den 4 maj 2002.

 

Stamtavla

 

S31857/95 
LPI LPII SU(U)CH
Bella Nova's Bobby Socks
N36732/93 
NUCH
Westerlea's Canadian Rockies
CKCXG841604 
CACH
Westerlea's Digby Schooner
CKCRN626144 
Chin-Peek Kitt's Barney
CKCPU332648 
CACH
Westerlea's Bonny Bluenose
CKCUJ626043 
CACH
Westerlea's Echo Of Shelley
CKCSL488282 
CACH
Sandycove's Gold Horizon
CKCME170285 
CACH
Westerlea's Copper Vixen
S20575/93 
River Duck's Lilla Bella Rossi
S51829/90 
Lyonhouse Andrew
KCP95599P03 
Harbourlights Scotia Duke Of Lyonho
KCN95476N04 
Jem Hamish's Girl Of Lyonhouse
S60565/90 
Rödahunds Saltstänkta Noette
S11039/89 
Harbourlights Laddie Buck
S28684/90 
Harbourlights Nifty Nickie

 

 

 Sockan i RASDATA  Bildgalleri

 

 

 

Sockan i arbete

 

Bengt Lanngren, från Göteborg, är en av dagens provdeltagare och han ska starta med sin 7-åriga tik Sockan. Bengt och Sockan har tidigare prövat på vanligt klassiskt retriever­prov, men de har inte förut startat i ett tollingjaktprov.

 

Sockan ser lite ruggig ut i pälsen och saknar nästan helt underull. Bengt säger att hon precis har tappat all vinterpäls. Sockan ser nästan lite frusen ut med sin tunna päls. Hon tittar uppfodrande på sin husse precis som om hon undrar varför de är tvungna att vara ute så tidigt i det här vädret.

Och den frågan kan man ställa med henne när regnet börjar ösa ner från den gråa himlen.

 

Vid 14.00-tiden är det äntligen dags för Sockan att visa vad hon går för. Provet börjar med att Bengt och Sockan till­sammans med domaren försiktigt smyger ner till gömslet.

 

Första momentet är tolling. Bengt kastar ut en liten boll som Sockan får springa och hämta. Det gillar hon. Hela hennes uppträdande visar hur roligt hon tycker det är att leka tillsammans med husse på ett jaktprov. Vi som står bland publiken kan inte låta bli att skratta, när denna 7-åriga tik ser ut som en yster liten valp när hon rusar ut och hämtar in bollen. Ute vid bollen gör hon ett såkallat ”sork­språng”. Hon hoppar rakt uppifrån luften och dyker ner på bollen, plockar snabbt upp den och springer till husse.

 

Nästa moment är en dubbelmarkering. En skytt skjuter två skott rakt upp i luften och en stackars frusen funktionär, ute i en båt, kastar upp två fåglar. Sockan sitter upp­märksamt och koncentrerat vid Bengts sida och ser var båda fåglarna landar. På kommandot apport hoppar Sockan i vattnet och simmar snabbt ut och hämtar in en av fåglarna. Det märks att hon tycker det är kallt i vattnet. Istället för att springa fram till husse med anden, släpper hon den vid strandkanten och skakar av sig det iskalla vattnet. Bengt får denna gång själv hämta anden i strandkanten och ger Sockan på nytt ett apportkommando för att hämta den andra fågeln. Sockan tvekar, och tittar på Bengt precis som hon tycker att han själv kan simma ut i det kalla vattnet. Bengt får mana på henne igen, och med viss tvekan hoppar hon i och simmar till vassen där hon hittar den andra sjöfågeln. Lika snabbt som förra gången simmar hon in till strandkanten och den här gången hoppar hon upp och lämnar av fågeln i handen på husse precis enligt regelboken.

 

Därefter sker en förflyttning bakom en ”jägare”, ca 50 meter, till ett nytt gömsle. Under transporten avlossas ett skott. Syftet med skottet är att se stadgan hos hunden, den får inte springa iväg och inte heller börja pipa.

 

I det nya gömslet är det ett nytt tolling­moment och en dubbel­markering som Sockan klarar av galant med lite stöd från husse.

Sedan är det dags för dirigeringsarbetet som på dagens prov är ett mycket svårt moment. Hunden ska dirigeras över en vik och hämta fågeln som ligger på en udde ca 50 meter bort. Domaren pekar ut var fågeln ligger och Bengt sätter sig ner hos Sockan, riktar in henne och ger kommandot ut. Hon går efter en viss tvekan ut i vattnet och fortsätter framåt under Bengts stödjande tillrop. När hon kommit halvvägs får hon syn på en flytande brygga som ligger precis i dirigeringsriktningen. Hon vänder på huvudet och tittar på Bengt, sedan tar hon sikte på bryggan och hoppar upp på den. Sockan ställer sig på bryggan och undrar om husse är alldeles från vettet som dirigerat ut henne till en brygga där det inte finns någon fågel. Bengt ropar och pekar för att få henne att fortsätta gå rakt fram. Sockan ser tvek­sam ut, men hoppar snällt i och fortsätter rakt över viken. Hon sätter upp nosen i luften och det syns tydligt när hon får vittringen på fågeln och plockar upp den. Mycket stolt över att ha hittat sitt byte står hon kvar på andra sidan viken. Bengt blåser en inkall­ningssignal i sin visselpipa och Sockan skuttar snällt i vattnet och ta sikte mot husse. Men eftersom hon är en lydig retriever och husse förut pekade på den flytande bryggan tar inte Sockan några risker. Till publikens jubel hoppar hon upp på den flytande bryggan och ser frågande på husse Bengt. Ska du komma hit eller måste jag komma till dig? Bengt står kvar på strand­kanten med utsträckta armar som också är en inkallningssignal. Utan att släppa anden hoppar Sockan ner i vattnet igen och springer fram till husse som stolt tar emot henne.

 

Nu återstår bara ett fritt sök vilket inne­bär att hunden självständigt ska söka igenom ett område på ca 100x100 meter och leverera in de fem fåglar som är ut­lagda. Hunden får inte byta vilt och ska hålla kvar fågeln ända tills husse tar viltet i sin hand. Det är ett viktigt krav speciellt när det gäller praktiskt jakt och skade­skjutna fåglar.

Varje vilt som bärs in kontrolleras av domaren så att inte hunden har misshandlat det. En apportör som levererar krossade och platta fåglar har ingen någon glädje av.

Sockan arbetar bra ute på fältet och söker av hela området och hittar alla fåglar. Hon är dessutom duktig och lämnar av alla fåglar framme hos husse.

 

Provet är nu till ända och har tagit över 45 minuter att genomföra. Det är en mycket nöjd husse som tillsammans med domare och funktionär kommer fram till publiken.

 

– Den här lilla tiken har gjort en riktig kämparinsats idag. Hon har gjort ett ut­märkt lockarbete och löst alla moment på ett tillfredställande sätt. Det hon brister på idag är att hon är lite osjälvständig i markerings­arbetet. Men det tror jag beror på att hon tycker det är kallt i vattnet, säger domaren Anita i sin öppna kritik.

 

Bengt och Sockan är det sista ekipaget och alla provdeltagare samlas igen vid parkeringsplatsen. Dagen slutar som den började, med kaffe och denna gång hem­bakade bullar och kakor. Domaren ger sedan en sammanfattning av dagen.

 

– Tollingjaktprovet är speciellt och under de fyra år som jag har följt tollaren och även haft förmånen att få delta som domare har det skett en radikal utveckling när det gäller tollarens kvalitet. Idag är jag mycket imponerad över vad jag har sett. Det är första gången som jag känner att tollaren verkligen är en riktig apporterande fågel­hund, säger Anita Norrblom.

Alla ekipage får nu reda på sina pris och Sockans insats räcker idag till ett 2:a pris. I protokollet kan man läsa följande kritik:

 

En tik som idag gör ett utmärkt lockarbete och genomgående visat stor arbetslust. Belastas idag något av osjälvständighet i markerings­situation. Trevligt Förd.2:a pris i öppen klass.

 

– Jag är jättenöjd med hennes insats idag och är imponerad över hennes vilja att lösa problemen. Att hon orkade ta sig igenom hela provet trots at hon inte är i bästa kondition är fantastiskt, säger Bengt. Det är första gången som han känner att Sockan har orkat genomföra ett helt prov och han är mycket glad över deras 2:a pris.

Sockan, som verkar ta uppståndelsen med ro, hoppar glatt in i bilen och får en välförtjänt korv. Hon lägger sig tillrätta på en torr fiberfäll och somnar nästa genast.